vrijdag 25 september 2009

Een Belgisch onderonsje in Leon

Waar Leon de trotse eigenaar is van de mooiste kerkjes van het land en een achtertuin heeft met 6 prachtige vulkanen, waren wij vooral onder de indruk van het aantal Belgen die we hier tegenkwamen. Het Via Via hostel waar we verbleven (inderdaad, met gelijknamige restaurants in Leuven en Antwerpen) mag dan wel Belgische eigenaars hebben, het leek even alsof we in een Vlaamse kroeg beland waren toen we vergezeld werden door een groep van Joker en enkele Nederlandse vrijwilligers. We deden ons dan maar te goed aan frietjes met mayonaise en lieten ons vertellen dat er in Copan (Honduras) donkere Leffe op ons wacht, maar na deze kleine Vlaamse-overdosis besloten we om snel terug naar Nicaragua te keren.

De ideale manier hiervoor, ons onderdompelen in een sterk staaltje locale cultuur: hanengevechten! Stoere mannen (met kleine hartjes) halen hun beste vechthanen boven die ze al jaren trainen alsof het hun eigen vlees en bloed is. Dit is geen spelletje, dit is pure ernst. Naarmate het later wordt en de drank rijkelijk vloeit, stijgen ook de gemoederen. Het is een ongelooflijk (maar ook gruwelijk) spektakel, we passen ons aan aan de plaatselijke cultuur en gaan (na ons een beetje moed in te drinken) hier helemaal in op.

We zoeken en vinden na een bloedhete tocht Leon Viejo, de eerste hoofdstad (en oudste stad) van het land, eens begraven in de assen van vulkaan Momotombo, nu netjes uitgegraven met de hulp van Unesco.

De nestende schildpadden die we al een tijdje zoeken blijken niet hier te zitten, dus verlaten we onze al negen maanden durend noordelijke tocht en trekken terug naar het zuiden om ze daar te zoeken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten